10 faktaa pastasta

  1. Monet meistä yhdistävät pastan Italiaan, mutta Italiaan pasta päätyi vasta Marco Polon tuomana Kiinasta. Kuka pastan aluneprin on keksinyt ei ole oikeastaan tiedossa. Varmaa on, että sekä kiinalaiset että persialaiset ovat syöneet sitä jo ennen italialaisia.
  2. Pasta tomaattikastikeessa on verrattain uusi keskintö pastan ikään verrattuna. Sitä alettiin syödä vasta 1500-luvulla, jolloin espanjalainen tutkimusmatkailija Cortez toi tomaatteja mukanaan Meksikosta kotimaahansa Espanjaan.
  3. Vaikka italialaiset eivät olekaan keksineet pastaa, syövät he kuitenkin pastaa eniten maailmassa. Toisella sijalla on yllättäin Venezuela ja kolmanneksi eniten pastaa syödään Tunisiassa.
  4. Pastalle on olemassa oma Kansainvälinen pastayhdistys. 
  5. Kansainvälisen pastayhdistyksen mukaan maailmassa on n. 600 eri muotoista pastaa.
  6. Kansainvälinen pastayhdistys on laskenut, että jos italialaiset söisivät kaiken pastan ainoastaan spagettina, söisivät he n. 600 miljoonaa kilometriä pastaa vuodessa.
  7. Pastan syöminen saa ihmisen iloiseksi. Pastan hiilihydraatit tuottavat serotiinia, joka tutkijoiden mukaan laukaisee onnen ja hyvänolon tunteen.
  8. Kaikki pastatyypit eivät sovi kaikkien kastikkeiden kanssa. Kermaiset kastikkeet sopivat paremmin pitkien ja litteiden pastojen kanssa, kuten fettuccinen ja linguinen. Tomaattipohjaiset kastikkeet sopivat paremmin puolestaan putkilo- tai spiraalimuotoisen pastan kanssa, kuten fusillin
  9. Sana “pasta” tarkoittaa italiaksi oikeastaan vain “taikinaa”.
  10. Yksi ensimmäisistä TV:ssa esitetyistä aprillipiloista käsitteli pastaa. BBC väitti, että spagetti kasvaa puussa, minkä monet brittiläiset uskoivat.

Kuvaoikeudet: Guy Renard