10 faktaa samppanjasta

  1. Samppanja on kotoisin Champagne-nimiseltä alueelta Pohjois-Ranskasta.
  2. Samppanja oli sameaa vielä 1800-luvun alkuun asti.
  3. Suurin osa nykyisin juotavasta samppanjasta on kuivaa. Lisättyä sokeria on n. 10 grammaa/litra. 200 vuotta sitten samppanja saattoi sisältää sokeria jopa 150g/litra.
  4. Ranskan lain mukaan samppanjaa pitää kypsyttää pullossa vähintään 15 kuukautta ennen avaamista.
  5. Kaikista tuotetusta samppanjasta ranskalaiset juovat noin puolet.
  6. Samppanja säilyy paremmin magnumpuollossa, koska juomasta joutuu näin suhteessa pienempi määrä alttiiksi hapelle.
  7. Joulukuussa myydään eniten samppanjaa.
  8. Napoleonin suosikkisamppanja oli Moët & Chandon.
  9. Huoneenlämpöinen samppanjapullo jäähtyy jääkaapissa kolmessa–neljässä tunnissa ja pakastimessa 15 minuutissa.
  10. Ainoastaan kolme rypäletyyppiä on hyväksyttyjä samppanjassa: Pinot Noir, Chardonnay ja Pinot Meunier.

Kuvaoikeudet: bgvjpe