10 faktaa tonnikalasta

1. Tonnikala on yksi maailman suosituimmista kaloista

Tonnikala on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista kaloista. Se kuuluu miljoonien ihmisten ruokavalioon ympäri maailmaa. Viisi yleisintä ja kalastetuinta tonnikalalajia ovat boniitti (skipjack-tonnikala), keltaevätonnikala, isosilmätonnikala, valkotonnikala ja sinievätonnikala. Tonnikaloja on kaikenkaikkiaan 15 eri lajia, jotka eroavat toisistaan paljon. Suurin lajeista on nimeltään yksinkertaisesti tonnikala, joka on suuri, jopa neljä metriä pitkäksi ja 700-kiloiseksi kasvava laji. Muita tonnikalalajeja ovat mm. mustaevätonnikala, idäntonnikala ja pitkäpyrstötonnikala.

2. Tonnikala voi elää jopa 50-vuotiaaksi

Tonnikala on pitkäikäinen laji, sillä sen on arvioitu elävän jopa 50-vuotiaaksi.

3. Tonnikalan uintinopeus voi olla jopa 80 km/h

Tonnikalat voivat uida elämänsä aikana tuhansia kilometrejä. Niille on tyypillistä vaeltaa pitkiä matkoja ja jotkut lajit kulkevat Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ja takaisin useita kertoja vuodessa. Suurikokoinen sinievätonnikala voi kiihdyttää täyteen uintinopeuteensa nopeammin kuin urheiluautot. Keltaevätonnikalan tiedetään vaeltaneen Tyynenmeren halki Amerikasta Japanin rannikolle saakka. Isosilmätonnikala puolestaan on todistetusti sukeltanut 250 metriä alle minuutissa.

4. Eniten kalastetaan boniittia

Tonnikalalajeista määrällisesti eniten kalastetaan boniittia, joka on yleisin säilyketonnikala. Boniitti ei ole ylikalastettu tonnikakalaji. Keltaevätonnikala on boniittia kaupallisesti arvokkaampi laji ja se kattaakin 35 prosenttia koko maailman tonnikalasaaliista. Sinievä edustaa ainoastaan 1,5 prosenttia, mutta se on edellämainittuja lajeja paljon arvokkaampi.

5. Tonnikala elää pieninä parvina välivedessä – merenpinnasta 500-1000 metrin syvyyteen

Tonnikala suosii lämpimiä vesistöjä, joissa sen kalastaminen on suosittua erityisesti kaupallisessa tarkoituksessa. Esimerkiksi sinievätonnikalaa on ylikalastettu, minkä seurauksena sen kanta on pienentynyt radikaalisti jo lähes sukupuuton partaalle. Tiettyjen tonnikalalajien ylikalastus johtuu siitä, että sitä pidetään suurena herkkuna monissa maissa. Tonnikala on monipuolinen kalalaji, josta on helppo valmistaa erilaisia ruokia. Japanissa käytetään tonnikalaa paljon sushiin, mutta myös Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa sitä käytetään esimerkiksi voileivän täytteenä sekä Italiassa pastaruoissa. Tonnikalapihvi tunnetaan täyteläisyydestään ja paksusta koostumuksestaan.

6. Yleisin tapa nauttia tonnikalaa on tölkistä

Ensimmäistä kertaa Australiassa vuonna 1903 valmistettu tölkkitonnikala on vuosien saatossa saavuttanut suurta suosiota ympäri maailmaa. Tölkkitonnikalaa säilötään joko vedessä, öljyssä tai erilaisissa maustetuissa kastikkeissa, esimerkiksi tomaatti- ja pestokastikkeissa. Tölkitettyä tonnikalaa saa yleensä paloina tai hiutaileina. Tölkkitonnikala soveltuu täytteeksi voileipiin, erilaisiin salaatteihin, laatikoihin tai sellaisenaan tölkistä nautittavaksi.

7. Tonnikala sisältää runsaasti terveyttä edistäviä omega-3-rasvahappoja

Tonnikala sisältää runsaasti seleeni-antioksidanttia ja omega-3-rasvahappoja. Tonnikala on myös hyvä B-vitamiinin sekä mineraalien kuten magnesiumin, fosforin ja kaliumin lähde.

8. Tonnikala on hyvä proteiininlähde

Urheilijat ja kuntoilijat suosivat tonnikalaa, koska se on loistava ja vähärasvainen proteiinin lähde. Tonnikala on erittäin vähäkalorinen ja -rasvainen, minkä vuoksi se on lähes pelkkää proteiinia. 85 grammassa on noin 20 grammaa proteiinia ja 92 kaloria. Calvon reseptipankista löydät terveelliset ja herkulliset reseptit arkeen ja juhlaan. Katso ja löydä makuusi sopiva tonnikalaresepti.

9. On hyvä olla valveutunut, mutta sertifioitua tonnikalaa voi huoletta syödä

Monet tonnikalalajit ovat liikakalastuksen myötä tulleet uhanalaisiksi. Sen vuoksi onkin tärkeää tehdä vastuullisia ja parempia valintoja lauataselleen, ja suosia ruokavaliossaan kalalajeja, jotka eivät ole riistokalastuksen myötä tulleet uhanalaisiksi. Esimerkiksi WWF:n kalaoppaasta voit tarkistaa, onko syömäsi tonnikala vastuullisesti kalastettua. Oppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.

10. Suosi vastuullisia tonnikalavalmistajia

Sertifikaatit kertovat vastuullisesta tonnikalan kalastuksesta. Valmistajalla olisi hyvä olla ainakin seuraavat sertifikaatit hallussaan:

  • Dolphin safe -merkki osoittaa, että yritys noudattaa delfiinien suojeluun tähtääviä lakeja ja menettelytapoja tonnikalaa pyydystäessään.
  • SA8000-standardi kannustaa organisaatioita kehittämään, ylläpitämään ja noudattamaan työpaikoilla sosiaalisesti hyväksyttäviämenettelytapoja.
  • MSC Chain of custody – ostamalla vastuullisesti toimivista kalastusyrityksistä peräisin olevaa kalaa, rohkaiset myös vähittäiskauppoja valitsemaan vastuullisesti pyydettyä kalaa ja äyriäisiä valikoimiinsa. Tämä taas saa kalastusyritykset parantamaan toimintatapojaan ja haukeutumaan sertifiointiohjelmiin.
  • IFS Food -standardin avulla auditoidaan vähittäis- ja tukkukauppiaiden omilla tuotemerkeillä myytävien ruokatuotteiden toimittajia ja valmistajia.
  • BRC-standardi edustaa ruokateollisuuden parhaita käytäntöjä. Se on kansainvälisesti hyväksytty osoitus ruoan turvallisuudesta, laadusta ja vastuullisuudesta.